La scoala in Franta - sala de clasa

Saptamana trecuta a avut loc sedinta cu parintii. Mi-a placut. Am fost ochi si urechi si din pricina limbii in care se vorbea, dar si pentru ca se spuneau lucruri interesante. 
Salile de clasa sunt ... hai sa le spun simple. Si ei au 27 de copii, 25 sau 30. Depinde de scoala, de locatie. Mobilierul e ergonomic si frumos. Nu, nu e nou, insa arata ingrijit. Sala e bine luminata cu neoane, are aer conditionat, ferestrele ocupa un perete intreg si sunt aproape de sus pana jos.
Copiii nu au dulapuri. Isi tin lucrurile in banca. In pozele de mai sus este sala de limba engleza. Daca unii sunt la engleza, altii sunt la germana sau poloneza, in functie de ce limba mai stiu. Franceza, ca limba separata, ca studiu al limbii si al literaturii se face tot de catre un profesor, intr-o sala speciala. La clasa, cu invatatorul, se face o franceza de baza. Peste tot sunt foarte multe carti. La ei functioneaza, cel putin pentru partea de engleza, parteneriatul cu Schoolastic - pentru fiecare comanda a unui elev, scoala primeste o alta carte gratis (sau pentru comanda unei clase, a unei scoli  - se primesc pachete de carti, colectii). Copiii pot imprumuta direct din clasa o carte pe care sa o citeasca. 


Nu, in clasa nu s-a zugravit anul acesta. Dar era curat. Peretii mai aveau si urmele unor planse lipite si date jos, dar nu era suparator. Pe pereti sunt planse putine, foarte putine in comparatie cu ceea ce apare in clasele romanesti. Cred ca se merge pe functionalitatea lor decat pe a impodobi / orna o clasa. Nu, nu am vazut albinute, fluturasi, iepuri si clasele lor nu poarta astfel de denumiri. 


Catedra e intotdeauna in spatele clasei. In nicio clasa nu am vazut-o in fata. Exista si in fata clasei cate o masa, poate chiar doua, dar pe ea stau caiete, lucrari, alte obiecte necesare la tabla sau elevilor. 


Nu e o ordine desavarsita, nu e totul perfect. Dar nu mi s-a parut deranjant. Clasele au o atmosfera de lucru si sunt placute, intime. Imi plac foarte mult scaunele lor. Intre sezut si bara picioarelor au un fel de spatiu, iar cand pleaca din clasa copiii isi urca singuri scaunele pe masa, dar nu cu picioarele pe masa, ci tablia mesei intra in spatiul acesta dintre sezut si bara picioarelor. 


Nu au covor si carpete. Au un gen de linoleum tare si elastic. Nici nu se aude cand mergi pe el. 
E frumos. In scala aceasta cel putin, e frumos. 

Ema 

Etichete: ,