20 de activitati cu 12 frunze de plop

Va propun cateva activitati cu materiale care, la propriu, se afla acum pe toate drumurile: frunzele. Am ales frunzele de plop deoarece au o forma frumoasa de inima, sunt usor cerate si nu se rup, se pot sterge cu o carpa cu apa, se preseaza frumos, fara indoituri. Rugati copiii sa aduca frunze frumos colorate, galbene, rosii, aramii, dar si verzi, de diferite marimi.
Sa numaram!

1. Matematica - Sortare de obiecte - Sortati pe marimi, pe culori, aranjati de la mic la mare si invers. 


2. Matematica - Formati modele - galben, verde, galben, verde.... 


3. Stiinte - Spuneti o poveste despre frunze, lasati-i pe copii sa le pipaie, sa le simta nervurile, sa observe cum sunt formate. Indemnati-i sa rupa frunzele si sa le miroasa. Vorbiti despre schimbarile toamnei. Puneti intrebari: Ce se intampla cu frunzele toamna? De ce cad frunzele? De ce se ingalbenesc? Ce se intampla cu ele cand stau pe pamant?


4. Comunicare - Povestire orala sau scrisa pe diferite teme: Ce isi spun frunzele? Cum ar fi daca ai fi o frunza? Scrie un mesaj de multumire frunzelor. Scrie un text despre cum ai putea folosi frunzele, creativ sau practic. 

5. Arte vizuale - Aratati copiilor cum sa deseneze dupa contur. Ajutati-i sa creeze modele, lasati-i sa isi aleaga daca picteaza sau deseneaza cu creioane de lemn sau de ceara. 6. Muzica - Daca invatati un cantec despre toamna, ele pot crea un punct de plecare sau atmosfera.

7. Educatie fizica - Copiii pot transporta frunze pe varful degetului, fara sa le scape, pe varful capului. Le puteti arunca, iar ei sa le prinda. 

8. Matematica - Recunoasterea numerelor - Scrieti pe frunze cifrele. Lasati copiii sa lucreze singuri sau in perechi. Ei pot ordona crescator sau descrescator numerele. 


9. Matematica - Multimi de obiecte - Formati multimi cu frunze diferit colorate si analizati-le - Care are mai multe elemente, care mai putine, formati multimi egale, formati multimi care sa cuprinda atatea frunze cate arata un cartonas cu numere.

10. Comunicare - Litere, cuvinte - Scrieti pe frunze cu un marker litere, silabe. Recunoasteti literele, cititi silabele, formati cuvinte. 


11. Stiinte - Invatati copiii sa preseze frunzele intre paginile unei carti sau ale unui ziar cu hartie absorbanta. 


12. Comunicare - Ortogramele - Scrieti pe fiecare frunza o ortograma. Pentru ortogramele perechi folositi frunze diferit colorate sau de diferite marimi. Puteti face acest lucru si cu partile de vorbire. Spuneti o propozitie. Copiii vor ridica frunza care are ortograma folosita in propozitie. 


13. Abilitati practice - Faceti o ghirlanda. Alternati frunzele de diferite culori si marimi. Decorati clasa. Activitatile noastre din anii trecuti - frunzele folosite aici sunt de la diferiti copaci (faceti click pe titlul subliniat pentru a citi postarea): 

14. Comunicare, arte vizuale - Litera a, arici, frunze, poveste 


15. Arte vizuale - Colaj cu frunze


16. Comunicare, stiinte, arte vizuale - Portofoliu - Povestea frunzelor


17. Arte vizuale - Minunatele frunze uscate - transformare


18. Arte vizuale - Amprente cu frunze (nu mai gasesc nici postarea si nici pozele, dar revin).

Alte idei:
19. Colectie de frunze de diferite marimi, culori, forme. Noi am avut una la ierbar. 
20. Coronita din frunze - Coaseti frunzele intre ele sau lipiti-le pe un suport de carton.

Daca ai si tu idei, lasa un mesaj. Ar fi minunat sa invatam unii de la altii.

Ema Etichete: , , , , , , , , , , , ,