Cum alegi o invatatoare buna?

Ma roaga multe mamici din oras sa le recomand o invatatoare buna pentru copilul lor. Inscrierea in clasa pregatitoare da multe batai de cap. Chiar daca si eu sunt invatatoare, nu le cunosc pe colegele din scolile din tot orasul. Numar pe degetele de la o mana oamenii pe care ii stiu prin scoli (in afara de colegii mei extraordinari de la scoala mea, desigur). Mai mult, nici nu am in minte o statistica a cadrelor didactice care preiau in anul scolar urmator clasa pregatitoare. Si mai mult ... consider ca toate scolile sunt foarte, foarte bune.Exista printre parinti ideea ca scolile din centrul orasului sunt cele mai bune, iar cele din cartiere sunt slabe. O alta presupunere este ca o invatatoare e buna daca e severa, daca da teme multe. Ori e un cadru didactic bun daca are in clasa videoproiector, mai nou o tabla interactiva, conexiune la internet.... Au aparut si parinti pentru care o invatatoare e buna e aceea care nu da teme multe, care are metode alternative, care pune accent si pe dezvoltarea personala. Cred totusi ca problema gasirii unui invatator bun si a unei scoli bune tine de alte criterii - criterii personale, criterii pe care parintii sa si le prioritizeze.

Dupa parerea mea de cadru didactic si de parinte, un invatator bun e acela care se potriveste copilului tau. (Asta nu inseamna ca toti ceilalti sunt rai.) Si clasa e buna daca la sfarsitul zilei copilul tau pleaca fericit. Stii ca ai ales un invatator bun daca personalitatea sa, temperamentul sau, modul sau unic de actiune, metodele sale de predare se potrivesc copilului tau si ajung la mintea si sufletul lui. (Poti afla acest lucru din prima zi, dupa primul semestru sau poti afla dupa doi ani de scoala. Consider ca nu e nimic in neregula daca voi, parintii, impreuna cu elevul vostru, descoperiti in clasa a 2-a ca nu vi se potrivesc metodele doamnei. Exista si astfel de situatii, sa recunoastem. De aceea cred ca imperativul gasirii unui invatator bun e o problema falsa. Si copilul tau va invata in timp sa se plieze pe personalitatea invatatorului. Si invatatorul isi va adapta metodele in functie de copiii pe care ii are in clasa.) Daca nu cunosti un invatator si il vezi pentru prima oara, cum stii ca el e cel ales sa ii indrume pasii  micutului tau? Din auzite? Ai auzit de la colegii de munca si de la vecinii de pe scara ca e un invatator bun si te bazezi pe asta? Cred ca nu e destul.Toti invatatorii sunt buni. Fiecare in felul lui. Fiecare cu metodele sale. Ramane sa afli. Iata ce ii sfatuiesc eu pe parinti:

1. Vizitati scolile  - Alegeti 1-3 scoli (sau cate vreti voi) si solicitati sa vizitati scoala si viitoarea clasa. In preajma inscrierii in clasa pregatitoare, scolile au Zilele Portilor Deschise - zile in care puteti obtine informatii si in care puteti vedea fiecare institutie de invatatmant.
2. Vorbiti cu invatatorii - cu cei care vor prelua clasele pregatitoare, desigur. Puneti-le intrebari. E firesc sa fiti un parinte curios si putin temator. Insa vorbind cu oamenii, veti afla multe despre ei, despre viitoarea clasa, despre planurile lor. Comunicarea e solutia.
3. Vizitati clasa - Chiar daca acum clasa are un decor potrivit clasei a 4-a, va veti da seama cum va fi si in anul scolar urmator. Fiecare din noi apreciaza altceva: unora le place culoarea din clasa, altora mobilierul, altii cauta dotarile moderne, altii se uita unde sunt ferestrele si cum cade lumina. Sunt parinti pe care ii impresioneaza desenele expuse, altii nu vad decat colectivul de elevi.
4. Alegeti o scoala si in functie de apropierea de domiciliu si de locul vostru de munca. Desigur, un criteriu de inscriere la scoala poate fi, asa cum stabileste ministerul educatiei, domiciliul din circumscriptia scolara. Exista insa si etapa care se adreseaza celor ce locuiesc in alta circumscriptie.
5. Vizitati scoala si cu copilasul vostru. Intrebati invatatoarea in ce zi si daca e de acord ca viitorul sau elev poate veni sa o cunoasca si sa vada cum e la scoala.

Dincolo de toate acestea, exista si partea mai putin placuta a inscrierii in clasa pregatitoare. Am auzit ca unii parinti isi fac domiciliu flotant pentru a inscrie copilul la o anumita scoala. Nu inteleg insa de ce se supara. Firesc este ca scoala sa ii primeasca pe cei care sunt in circumscriptia sa. Nu sunt vinovati cei care locuiesc in apropiere ca exista si alti parinti, din alte zone ale orasului, care doresc un loc in aceeasi scoala. Domiciliul flotant este o alegere personala. O alta problema pe care o aud an de an: listele. In alte tari exista sistemul listelor in scoli. Si in Romania exista liste  - peste tot, in orice serviciu, de la banca, pana la medic sau la posta, la coada la paine, la inscrierea la facultate, la capacitate, la scoala de soferi, la inmatriculari auto. Se sta la rand, se asteapta. Existenta listelor (habar nu am daca toate scolile fac liste, daca toti invatatorii fac liste) nu inseamna ca invatatorii au primit mita, cum aud ca se spune. E iarasi o problema pe care cred ca unii o alimenteaza si o raspandesc numai de dragul sonoritatii ideii.

Alegerile pe care le faceti sunt foarte importante, desigur. Va sfatuiesc insa sa porniti de la ideea ca fiecare invatator e bun si fiecare scoala e excelenta. In rest ... criteriile depind de voi, de parerile voastre personale.

Ema
(o invatatoare)

Etichete: ,