miercuri, 21 septembrie 2016

20 de activitati cu 12 frunze de plop

Va propun cateva activitati cu materiale care, la propriu, se afla acum pe toate drumurile: frunzele. Am ales frunzele de plop deoarece au o forma frumoasa de inima, sunt usor cerate si nu se rup, se pot sterge cu o carpa cu apa, se preseaza frumos, fara indoituri. Rugati copiii sa aduca frunze frumos colorate, galbene, rosii, aramii, dar si verzi, de diferite marimi.
Sa numaram!

1. Matematica - Sortare de obiecte - Sortati pe marimi, pe culori, aranjati de la mic la mare si invers. 


2. Matematica - Formati modele - galben, verde, galben, verde.... 


3. Stiinte - Spuneti o poveste despre frunze, lasati-i pe copii sa le pipaie, sa le simta nervurile, sa observe cum sunt formate. Indemnati-i sa rupa frunzele si sa le miroasa. Vorbiti despre schimbarile toamnei. Puneti intrebari: Ce se intampla cu frunzele toamna? De ce cad frunzele? De ce se ingalbenesc? Ce se intampla cu ele cand stau pe pamant?


4. Comunicare - Povestire orala sau scrisa pe diferite teme: Ce isi spun frunzele? Cum ar fi daca ai fi o frunza? Scrie un mesaj de multumire frunzelor. Scrie un text despre cum ai putea folosi frunzele, creativ sau practic. 

5. Arte vizuale - Aratati copiilor cum sa deseneze dupa contur. Ajutati-i sa creeze modele, lasati-i sa isi aleaga daca picteaza sau deseneaza cu creioane de lemn sau de ceara. 6. Muzica - Daca invatati un cantec despre toamna, ele pot crea un punct de plecare sau atmosfera.

7. Educatie fizica - Copiii pot transporta frunze pe varful degetului, fara sa le scape, pe varful capului. Le puteti arunca, iar ei sa le prinda. 

8. Matematica - Recunoasterea numerelor - Scrieti pe frunze cifrele. Lasati copiii sa lucreze singuri sau in perechi. Ei pot ordona crescator sau descrescator numerele. 


9. Matematica - Multimi de obiecte - Formati multimi cu frunze diferit colorate si analizati-le - Care are mai multe elemente, care mai putine, formati multimi egale, formati multimi care sa cuprinda atatea frunze cate arata un cartonas cu numere.

10. Comunicare - Litere, cuvinte - Scrieti pe frunze cu un marker litere, silabe. Recunoasteti literele, cititi silabele, formati cuvinte. 


11. Stiinte - Invatati copiii sa preseze frunzele intre paginile unei carti sau ale unui ziar cu hartie absorbanta. 


12. Comunicare - Ortogramele - Scrieti pe fiecare frunza o ortograma. Pentru ortogramele perechi folositi frunze diferit colorate sau de diferite marimi. Puteti face acest lucru si cu partile de vorbire. Spuneti o propozitie. Copiii vor ridica frunza care are ortograma folosita in propozitie. 


13. Abilitati practice - Faceti o ghirlanda. Alternati frunzele de diferite culori si marimi. Decorati clasa. Activitatile noastre din anii trecuti - frunzele folosite aici sunt de la diferiti copaci (faceti click pe titlul subliniat pentru a citi postarea): 

14. Comunicare, arte vizuale - Litera a, arici, frunze, poveste 


15. Arte vizuale - Colaj cu frunze


16. Comunicare, stiinte, arte vizuale - Portofoliu - Povestea frunzelor
18. Arte vizuale - Amprente cu frunze (nu mai gasesc nici postarea si nici pozele, dar revin).

Alte idei:
19. Colectie de frunze de diferite marimi, culori, forme. Noi am avut una la ierbar. 
20. Coronita din frunze - Coaseti frunzele intre ele sau lipiti-le pe un suport de carton.

Daca ai si tu idei, lasa un mesaj. Ar fi minunat sa invatam unii de la altii.

Ema 2 comentarii:

 1. Frumoase idei! Ma inspira postarea ta... Multumesc, Ema!
  Voi reflecta asupra intrebarii pe care o adresezi!

  Felicia

  RăspundețiȘtergere
 2. Multe idei folositoare!
  Tot la arte se pot face buchete de trandafiri ,dar eu aleg frunzele de vie sau artar.
  Se pot lipi frunze colorate si de diferite forme pe o foaie cerata care se lipeste ca un cilindru,se pune in interior o lumanare si se obtine o veioza.

  RăspundețiȘtergere