Germeni, microbi, virusi, bacterii - unitate de invatare

Copiilor le plac monstruletii. I-am nimerit de data aceasta cu germenii, microbii si virusii. O nebunie! Nu m-am asteptat ca aceasta abordare sa aiba un succes atat de mare. Acum, la cateva zile dupa ce am incheiat capitolul, copiii inca mai deseneaza germeni; Eric deseneaza in fiecare zi cativa, cu orice ocazie.
Iata cum am desfasurat activitatile:

Experiment 1: cum se raspandesc microbii - mi-am pus in palme o cantitate generoasa de gel dezinfectant si putin lipici cu scilipici. Am dat mana cu toti copiii ce stateau in cerc. Au descoperit ca o parte din scilipici e acum pe mainile lor. Dar daca ei dau mana cu altii? Super!
Experiment 2: cum se raspandesc virusii - am pulverizat in aer parfum. Cand l-au simtit, si-au dat seama: Aha, deci asa se intampla. Am vorbit despre stranut si tuse, despre spalatul pe maini ... stiti voi.

Literele G si g le-am desenat ca niste ... germeni. Am gasit pe internet imagini cu germeni si denumirile lor; fiecare copil a primit cate 2 pe care i-a lipit pe caiet.
Desenul meu de pe tabla. A fost suficient sa incep si creativitatea fiecaruia a inceput sa lucreze.


Apoi ne-am confectionat germeni: mai mari, mai mici, cu mai multi ochi, maini si picioare, fiorosi sau zambareti.Foarte foarte colorati. Inca nu le-am spus copiilor - poate in anii urmatori - aceasta e simbolistica culorilor - in povesti vrajitoarele si personajele negative poarta culori aprinse, stridente; ganditi-va la ciupercile otravitoare cat de viu sunt colorate sau la animalele veninoase. Asa e si cu germenii: viu colorat indica si partea nu tocmai buna a problemei.


Experiment 3 - felii de mere cu care fiecare echipa "a sters" cate ceva: clanta usii, banca, mainile unui coleg, podeaua, chiuveta. Toate puse in pungi sigilate, etichetate. Ce se va intampla peste cateva zile?
Tema pentru acasa- de efectuat acest experiment - copiii au primit cate o punguta, instructiuni si un jurnal in care sa noteze ce se intampla zilnic cu punga lor.


Ce facem cand stranutam sau tusim? Folosim o batista sau stranutam in cotul mainii. Aici suntem cu batista - farfurii de carton, manute decupate, batiste de hartie adevarate.Marcata in sensul bun de toata desfasurarea mea de forte privind germenii, Ilinca a desenat acasa ... harta locurilor unde intalnim germeni. Bravo Ilinca. :)


Intr-una din zile am scris si cuvinte care nu au legatura cu toti germenii:
Si n-o sa ma credeti, dar cifra 9 tot germene a iesit.

Iar la modelaj m-am trezit ca Teo mi-l prezinta pe germenele FREN.


Iar Daria il construieste pe dumnealui .... dar ....


... dumnealui e exact ca in poza pe care eu o prinsesem pe perete. Copiii sunt extraordinari! Doar noi, adultii complicam lucrurile.


Spor la germeni si voua. Germeni desenati, desigur.

Ema


Inspiratie:
Saylor's LogPeelregion2care2teach4kidsHow to wash your handsSafefoodSquidooDorctor BagKidsactivitiesblogScholastic

Experimente - Germeni din casaHeidisongsGrowing in Pre KEducation

Filme: Cum se transmit virusiiCum arata microbiiCantec -Wash your handsReclama Protex

Etichete: , , , , ,